top of page
native20140919a.png

Het diepe donker van de Godin

Z weethut

Welkom in de baarmoeder van Moeder Aarde
Welkom in het diepe donker van Godin

Aarde, Water, Lucht en Vuur

In overgave aan het bestaan

Spiralen we de diepte in

​

De zweethut is een oeroude en heilige ceremonie. Ze is een plek van leven, sterven en hergeboorte vanuit  de diepe duisternis


De zweethut is een  ceremonie is die bij veel verschillende oorspronkelijke culturen voorkwam. De meest bekende daarvan is afkomstig van de Noord-Amerikaanse natives. Maar over de gehele wereld zijn er verwanten van deze ceremonie aangetroffen. In Siberië, Zuid-Amerika, maar ook in Afrika, Scandinavië en bij de Kelten waren er soort gelijke zweet-rituelen voor genezing. 

​

De rode draad door al deze ceremonies is dat het een elementen-ceremonie is, een terugkeren naar de oorspronkelijke staat. Een ceremonie van wedergeboorte als kind van de Moeder Aarde, verbonden met het hele bestaan.


De dag begint met dat we als tribe aan de slag gaan om de hut in orde te maken. We bekleden de hut met dekens, zagen en hakken het hout, bereiden de plek voor en eten en lichte lunch. We zijn de hele dag buiten tussen de elementen. 

Als het vuur aan gaat na de stenen ceremonie bereiden we ons voor op de ceremonie. Ongeveer 2 uur zullen de stenen in het heten vuur wakker gemaakt worden en dan gaan we de hut in. 

In de hut is het aarde donker, op de gloeiende stenen na. 

We bewegen door 4 rondes heen die gebonden zijn aan de 4 wind richtingen (of de 4 elementen afhankelijk van welk thema de hut heeft.)


Na de ceremonie ruimen we alles samen op en genieten we van een heerlijke potluck maaltijd. 

​

Lumapi-33.jpg

Praktische informatie

​

 

Datum: 1December
Lokatie: Twello

Tijden: 10:00 - 22:00

Investering: €97,-

Wil je mee doen stuur dan een (whatsapp) berichtje of smsje naar 0628630054.

Wees snel want de hut zit vaak heel snel vol. 


 

Veel gestelde vragen 

Hoe gaan we de zweethut in?

Zoals je ook geboren bent (en met een handdoek )  Dus ook zonder sieraden, lenzen, ringen, amuletten, etc. Alleen dit lichaam, dat het dichtst bij de Aarde is. 

​

Hoe lang zitten we in de zweethut?
Zolang als de ceremonie duurt. Tot we klaar zijn. Meestal is dat 3 a 4 uur, maar dat kan behoorlijk verschillen.
Maar… in de hut verlies je alle besef van tijd
Het is niet voortdurend heet in de hut. We doen 4 rondes en tussendoor is de deur open en koelt het af, en ook gedurende de rondes zit er een opbouw in.

​

Mag je er eventueel eerder uit?
Ja. Als het klaar is voor je, of voldoende, of wanneer je je niet meer prettig voelt, dan kun je er ieder moment uit. De deur gaat open zodat je naar buiten toe kunt. Daar wordt er voor je gezorgd.  We doen de deur weer dicht en gaan verder met de ceremonie. Je mag er bij en volgende ronde weer in.
 

Hoe heet is het?
Geen idee. Het is intens, en dat is sterker nog dan de warmte. Het donker helpt mee, de warmte helpt mee, de Aarde en de gloeiende stenen helpen mee, de oude geschiedenis van de ceremonie helpt mee, de klanken helpen mee. De warmte in de zweethut is er níét om je voor het blok te zetten of om je te laten vechten of breken. Alle elementen zijn in hun volle omvang aanwezig. De stenen in de hut zijn zo roodgloeiend en levend, zo wakker en aanwezig, omdat jij óók zo krachtig bent. En om dat ook in jou weer wakker te maken. We hebben onszelf zo vertroeteld dat we bijna zouden vergeten wat kracht en aanwezigheid is. Als niets ons echt aanraakt, dan versukkelen we langzaam en spelen het spel nog mee ook. Dat is de warmte in de hut: “hee hallo, ben je daar?”

​

Kun je tijdens de zwangerschap de zweethut in?
Als jij geen fysieke klachten hebt, en zolang je je prettig voelt, kun je zonder problemen tussen de 12 en 30 weken zwangerschap met de ceremonie meedoen. Het kindje is goed beschermd tegen de hitte. En volg je lijf, als je je niet prettig voelt moet je het niet doen.


Kun je tijdens je menstruatie meedoen?

Jazeker. Niet in elke traditie kan dat, maar bij ons wel. Als Maanvrouw ben je bij ons de vertegenwoordigster van de vruchtbare aarde moeder. 
 

Hoe groot zijn de groepen?
Tussen de 8 en 10 deelnemers.

​

​

bottom of page